ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
34,7964
EURO
36,8369
ALTIN
2.954,48

Ciro Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ciro Hesaplaması Nasıl Yapılır?
08.12.2023
12
A+
A-

Ciro hesaplaması nasıl yapılır? Ciro, şirketin belirli dönemler için maliyet ve giderler hariç hesaplanan toplam karıdır. Şirketler için oldukça önemli bir metrik olan ciro, finansal analizde sıklıkla kullanılıyor. Ciro kelimesi dilimize İtalyanca dolaşım anlamına gelen “giro” kelimesinden gelmiştir.

KOBİ’lerden büyük ve kurumsal e-ticaret şirketlerine kadar her büyüklükteki işletme, ciro azalması yaşayabilir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ciro genellikle bir muhasebe ofisi veya girişimcinin kendisi tarafından hesaplanır. Büyük şirketlerde ciro finans departmanı tarafından kontrol edilir.

Ciro Nasıl Hesaplanır?

Ciro hesaplama işleminin ilk adımı zaman aralığının belirlenmesidir. Onay mührü; indirimler ve iadeler olmadan hesaplanır. Bu maliyetler düşüldükten sonra şirketin cirosu elde edilir. Aylık ve yıllık ciro hesaplanırken enflasyon ve bunun sonucunda ortaya çıkan maliyet artışı da dikkate alınmalıdır.

Cironun hesaplanması bir örnekle açıklanabilir. Brüt satışı 1000 TL olan bir firmanın 100 TL indirimi, 50 TL indirimi ve 50 TL iade maliyeti olduğu dikkate alındığında net ciro 800 TL olur. Kârlılığı bulmak için maliyetlerin bu sonuçtan çıkarılması gerekir. Örneğin; Şirketin günlük gideri 300 TL civarında ise getirisi 500 TL oluyor. Bu hesaplama belirli bir döneme ait brüt gelire göre yapılabilir.

Ciro Hesaplaması Nasıl Yapılır? Safi Hasılat Yöntemi

Net kar yöntemi Net kar yöntemi ciro hesaplamasında en çok kullanılan ve güvenilir yöntemlerden biridir.

Şirketin net kâr yöntemini daha iyi anlamak;

  • Yurtiçi satışlardan elde edilen gelirler K1,
  • Yurt dışı satışlardan elde edilen gelir K2,
  • Diğer gelirlerden elde ettiği gelir K3 olsun.

Hesaplardan silinecek tutarlar için;

  • Satış indirimleri G1,
  • İndirimler uygulandı G2,
  • Satış getirileri G3 olsun.

Dolayısıyla net gelir yönteminin formülü ciro = (K1 + K2 + K3) – (G1 + G2 + G3) şeklindedir.

Ciro Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Ciro Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Brüt Gelir Yöntemi

Brüt muhasebe, brüt gelir yöntemi kullanılarak kullanılır. Yani indirim, indirim veya iade gibi tutarlar brüt gelirden düşülmez.

Şirket;

  • Yurtiçi satışlardan elde edilen gelirler K1,
  • Yurt dışı satışlardan elde edilen gelir K2,
  • Diğer gelirlerden elde ettiği gelir K3 olsun.
  • Bu durumda brüt gelirin formülü KÄVE = (K1 + K2 + K3) olur.

Ciro Hesaplamanın Şirketler İçin Önemi Nedir?

Cirosunu doğru hesaplamayan firmalar büyük mali zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Bunun temel nedeni ise; Kâr ve zarar hesaplamasının mümkün olduğu kadar eksiksiz olması için doğru bir brüt değer veya ciro gereklidir.

Dolayısıyla cironun net olarak hesaplanmadığı şirketlerde kar-zarar durumu da net olarak hesaplanamıyor. Finansal süreçlerini istikrarlı bir şekilde yürütmek isteyen her şirketin cirosunu olabildiğince doğru hesaplaması ve geleceğe yönelik finansal stratejilerini buna göre belirlemesi gerekir.

Ciro Ve Kâr Arasındaki Fark Nedir?

Kârı hesaplamak için öncelikle ciroyu belirlemelisiniz. Bu iki parametre benzer yapıya sahip olmasına rağmen tam olarak aynı durumu ifade etmiyor. Ciro ve kar arasındaki fark giderler dikkate alındığında ortaya çıkar. Bu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan tutar karı temsil eder.

Yıllık Ciro

Yıl boyunca elde edilen kâr dikkate alınır. Genellikle büyük şirketlerin tercihi Yukarıda sayılan türlerin yanı sıra bazı firmalar saatlik ciro hesaplaması da yapıyor. Bu hesaplamalar saat başı ücret alan firmalar için daha iyi olabilir. Ciro hesaplamaları dönemlere bağlı olarak altı aylık veya üç aylık dönemlerde de yapılabiliyor.

Dikkate alınan dönemler şirketlerin kar-zarar dengesine göre belirlenebiliyor. Ciro takibi genellikle muhasebe veya finans departmanı tarafından yapılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.