ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
34,8750
EURO
36,7216
ALTIN
3.040,99

Fibonacci Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

Fibonacci Nedir ve Nasıl Kullanılır ?
19.06.2019
17
A+
A-

Fibonacci Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

Leonardo Fibonacci, 1170- 1250 yıllarında yaşamış, İtalya’nın pizza şehrinde dünyaya gelen bu matematikçi, doğa kanunlarını matematiksel yöntemlerle açıklayan ve Arap matematiğini alıp Avrupa’ya aktaran orta çağ Avrupa’sındaki en ünlü matematikçilerdendir. İslam bilginlerinden doğu matematiğini öğrenen Fibonacci, Hint Arap sayılarıyla hesap yapmanın daha verimli olduğuna karar verdi ve öğrendiklerini hesaplama kitabı anlamındaki, “Liber Abaci” isimli kitabına bütün bildiklerini yazdı. O dönemlerde ise Roma rakamlarıyla işlem yapılıyordu.

Fibonacci Nedir ?

Yayınladığı eserinde 9-8-7-6-5-4-3-2-1 rakamlarına sıfırı ekleyerek herhangi bir sayı yazılabilir ifadesiyle Hint Arap sayı sistemini Avrupa’ya tanıtmış ve böylelikle doğu ilmini batıya yayan ilk adımı atmış oldu. Özellikle İtalyan tüccarlar arasında bu sistem yayıldı. Roma rakamından çıkılarak şu anda tanımış olduğumuz Avrupa matematiksel düzeni oluşturmuştur.

Tavşanlarla ilgilide bir problemi ortaya atarak altın oranı buldu. Tavşan sayısının her ay net bir mantık sistemiyle arttığını ve altın oranın 1,618 olduğunu buldu. Ve bu altın orana Fi sayısı ismi verildi. Fibonacci günümüzde de pek çok analizci tarafından kullanılan bir yöntemdir. Altın oranı dünyadaki canlı ve cansız her şeyde Fibonacci değerleri görülür.

Fibonacci Nasıl Kullanılır ?

Uzun vadeli grafiklerde kullanıldığı gibi, teknik analizlerde de kullanılan bir yöntem olan Fibonacci yöntemi genellikle destek seviyelerini görebilmek için ve düzeltme sevilerinin tespitlerinde kullanılır. Orta ve uzun vadeli analizlerde başarılı sonuçlar veren Fibonacci yöntemi, düzeltme seviyelerinde beş farklı (23.6, 38.2, 50.0, 61.8, 78.6) orana göre tespit edilir. En önemlileri ise (61.8, 50.0, 38.2) oranlarıdır.

Fibonacci Yöntemi tam tanımıyla aslında, dip ve zirve arasındaki farkların Fibonacci katsayılarıyla çarpılması sonucunda, ayrı ayrı düzeltme seviyelerinin tespit edilmesi mantığıdır. Yani Fibonacci çizimi yapılırken, hareketin bittiği yerden başladığı yere doğru ya da hareketin başladığı yerden hareketin bittiği yere doğru yapılmasına dikkat edilmelidir.

Geri dönüşlerde de yükseliş ve düşüş trendlerinde de kullanıldığı gibi, Fibonacci oranlarının bulunduğu yerler destek ve direnç için orta ve uzun vadeli grafiklerde daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.

Fibonacci dikkat edilmesi gerekilen şey ise, yükselen fiyatlar söz konusu olduğunda dipten zirveye doğru çekildiği gibi, düşen fiyatlar olduğunda ise zirveden dibe doğru çekimi yapılır. Ve bu şekilde rapor alınabilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.