Cironun İşletmeler İçin Önemi
Cironun İşletmeler İçin Önemi
İşletmelerin belirli bir zaman içinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde ettikleri hasılat, ciro nedir sorusunun cevabıdır. Ciro İtalyanca giro kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Döngü anlamını ifade eder. Ciroya brüt gelir adı da verilir. İşletmeler cirolarını günlük, yıllık, haftalık veya aylık şeklinde hesaplar. Cironun önemi şirketlerin hedefleri ile doğru orantılıdır. Eğer şirketin ciro bazlı bir büyüme hedefi var ise faaliyetlerini o yönde ilerletir.
Ciroya odaklanılmasının kendi içinde nedenleri bulunur. Bu nedenler, içindeki bulundukları pazarda söz sahibi olmak, ölçek ekonomilerinden fayda sağlamak ve pazarda bulunan kendi payını korumak şeklinde sıralanabilir. Pek çok şirket cironun karlılığı da beraberinde getireceğini düşünüyor. Performans göstergelerinin önünü açmak adına da ciroya ihtiyaç duyulur.
Ciro Çeşitleri Nelerdir?
Ciro kendi içinde farklı kategorilere ayrılır. İlki temlik cirosudur. Temlik cirosu, Emre veya lehtar yazılı bir senetten doğan haklar bu sayede başkasına devredilir. Temlik cirosu da kendi içinde beyaz ve tam ciro şeklinde 2’ye ayrılır. Beyaz ciro yapılması için, var olan senedin arka tarafında ödeyiniz yazacak, lehtarın imzası olacak, ciro edilmiş olan kişinin adı soyadı bulunmayacaktır. Tam ciro olması için de, senedin arka tarafında ciro edilenin adı soyadı, şu kişiye ödeyiniz ve ciranta imzası olmalıdır.
Ciro Mu Karlılık Mı?
Karlılıktan önce ciro düşünülse de aslında ikisi de birbirini besler niteliktedir. Şirketlerin tek amacının kar etmek olduğu bilinen bir gerçektir. Kar odaklı çalışılmaması durumunda ise, yeni yapılacak yatırımlar noktasında gerçek sermaye bulunamaz. Uzun süreli bir zarara da engel olunamaz duruma gelinir. Bu nedenle kar etmek de ciro kadar önemli bir konudur. Ciro ve karlılık arasındaki en önemli noktada dengenin kurulmasıdır. Denge sağlanması demek başarılı veya başarısız olunacağını gösterir.
Ciro ve karlılığı kısaca açıklayan güzel bir yazı olmuş teşekkür ederiz.
işletmelerin atar damarları olan ciro ve kar kavramlarını oldukça iyi açıklamışsınız, ellerinize sağlık