ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
34,8712
EURO
36,6826
ALTIN
3.053,47

Bireysel Emeklilik Nedir? Bes Nedir?

Bireysel Emeklilik Nedir? Bes Nedir?
05.12.2023
13
A+
A-

Emeklilik sürecine girmek isteyen kişiler bireysel emeklilik nedir? bes nedir? Sorusunun cevabını bulmak isteyebilirler. Bes, rahat emeklilik geçirmek isteyen kişilerin çalışma dönemlerinde birikim yapma imkanı tanıyan ve devlet katkısıyla desteklenen bir özel emeklilik sistemidir.

Sisteme katılan kişiler aylık bazında veya yıllık olarak bir miktar ödemeyle beraber birikim yapabilirler. Düzenli ödemelerle beraber birikimler değerini kaybetmez. Yatırım fonlarında istenildiği gibi şekillenir.

Bes’ten emekli olunduğu zaman ödemelerin nasıl alınacağına katılımcı karar verir. Ödemeler tek seferde toplu bir şekilde veya aylık, yıllık gibi belli periyotlarla düzenli olarak alınabilir. Ödemenin bir kısmını toplu şekilde alıp diğer kısmı maaş gibi düzenli almakta bir seçenek dahilinde değerlendirilebilir.

Otomatik Bes Nedir?

Otomatik Katılım Sistemi 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girmiştir. Çalışanların, işverenleriyle beraber BES’e otomatik olarak katılmasına gelen bir sistemdir. Böylelikle 45 yaş altındaki memur ya da işçi kadrosunda olanlar SGK kapsamında çalışanlar hemen Otomatik Bes’e katılabilir. Otomatik Katılım Sistemi’nde katkı payına dikkat edilmesi gerekir. Brüt maaşın %3’ü alınarak belirlenir. Aynı zamanda sistemden ilk 2 ay içerisinde isteğe bağlı şekilde çıkmakta mümkündür.

Bireysel Emeklilik Nedir? Bes Nedir?
Bireysel Emeklilik Nedir? Bes Nedir?

Bes’e Kimler Katılabilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olmak isteyenler olabilir. Eskiden Bes’e katılmak için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekirdi fakat artık sisteme katılım için bir yaş sınırı yoktur. Yani Bes’e katılmak isteyen kişiler yaş sınırı olmadan direkt yasal temsilciler yoluyla bunu gerçekleştirir.

Bireysel Emeklilik Şartları

Bes’e katıldıktan sonra emekli olabilmek için en azından 10 yıl katkı payı ödemek ve 56 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Bireysel emeklilikte 10 yılı ya da 56 yaşını doldurduktan hemen sonra da birikim yapılabilir. Eğer 10 yıl dolmadan veya 56 yaşını doldurmadan bir sözleşmeden caymada bireysel emeklilik hesabında yer alan birikimlerin tümünü alamayabilirsiniz.

Yani kişisel sebepler ile sistemden ayrıldığınız zaman alabileceğiniz devlet katkı payının oranı da değişir. Örneğin; 3 yılı doldurmadan sistemden çıkarsanız devlet katkı payından gelir elde edemezsiniz. 3 yılı doldurduktan sonra süreçte alabileceğiniz devlet katkı payı da değişir.

Bu devlet katkı payı oranları şu şekildedir:

  • 3-6 yıl arasında %15,
  • 6-10 yıl arasında %35’i,
  • 10. yılın sonunda %60’ı,
  • BES’te 10 yıl tamamlandıktan sonra ve sigortalı 56 yaşını doldurduğu zaman devlet katkı payının tamamı alınabilir.

Devlet katkı pay oranları yukarıda belirtildiği gibidir. Buna göre kendinizi yönlendirebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin sağladığı avantajlar bulunur. Sisteme giriş yapan kişiler sadece birikim yapmaz, aynı şekilde devlet katkısıyla beraber yatırım da yapar.

Bes’in sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir;

  • Devlet Katkı Sağlar: Bes’e yatırdığınız her yatırımın %30’u da devlet tarafından hesabınıza eklenir. Bu sayede birikiminize birikim katarsınız.
  • Yatırım Disiplini Verir: Birikim sağlamak ve yatırım yapmak sizin için kolay değilse Bes uygun olabilir. Bes’e katılım sağlandığı zaman ekstra ödeme yapmanıza gerek kalmadan aylık gelirinin belli bir miktarı katılım payı olarak Bes hesabına aktarılır.
  • Birikime Ara Verme İmkanına Sahipsiniz: Hayatın her zamanında finansal durum sabit kalmayabilir. Yatırım yapmak her zaman insanlar için bir öncelik olmayabilir. Durumunuzu dengeye kavuşturuncaya kadar yatırım yapmaya ara verebilirsiniz.
  • Emeklilikte Ek Gelir: Emekli olmadan hemen önce Bes’e yatırarak biriktirdiğiniz katkı payları, emekli olduğunuz zaman ek gelir kaynağı olur. Böylelikle emekli olmadan önceki yaşam standartlarınızı emeklilik yıllarında da korumuş olursunuz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin avantajları yukarıda belirtildiği gibidir. Sizi yormadan, sorunsuz bir şekilde emekli olabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.