ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
34,7574
EURO
36,4903
ALTIN
2.960,35

Yatırımlık Altın Çeşitleri Nelerdir?

Yatırımlık Altın Çeşitleri Nelerdir?
31.12.2023
30
A+
A-

Yatırım yapmak isteyen birçok kişi, yatırımlık altın çeşitleri nelerdir? Sorusuna yanıt arıyor. Peki neden? Herkesin de bildiği gibi, altın, tarih boyunca, hem bir süs eşyası hem de zenginlik göstergesi olarak kabul edilmiştir. Bugün de aynı durum geçerliliğini koruyor. Altın, hala ekonomik olarak bir değer ifade ediyor.

Bu sebeple, yatırım yapmak isteyen kişilerin en uygun yatırımlık altının hangisi olduğunu öğrenmek istemeleri gayet normal bir durumdur. Ancak bunun için doğru bilgilere ihtiyaç duyuyorlar. Bu yazıda, kafanızdaki soruların hiç değilse bir kısmına yanıt bulabileceksiniz.

Yatırımlık Altın İçin Nelere Bakılır?

Yatırımlık altın için bazı kriterler ön plana çıkıyor. Yatırımcının işlem hacmine göre, bu kriterlerin hepsi ya da bir kısmı önem ihtiva eder.

Bunlara bakacak olursak;

  • Ayar
  • Ağırlık
  • Şekil
  • Koleksiyon Değeri
  • Fiyat
  • İmal Tarihi

İşte, tüm bu kriterler, bir altının yatırım konusundaki popülerliğini tayin eder. İnsanlar, kendi bütçeleriyle doğru orantılı olarak, bir seçim yaparak yatırımda bulunurlar.

Yatırımlık Altın Çeşitleri Nelerdir?
Yatırımlık Altın Çeşitleri Nelerdir?

Yatırımlık Altın İçin Ayar Önemli mi?

Altın doğada tamamen saf halde bulunmaz. Söz gelimi, 18 ayar altında bulunan altın oranı, %75’dir. 14 ayar altında ise bu oran % 58,5’tur. Altın çeşitleri içinde en saf olanın ise 24 ayar altın olduğu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Altın ne ölçüde saf olursa, bozdururken değer kaybı da o oranda sıfıra yaklaşacaktır.

Bununla beraber, altının satarken zarar etmesinde bir başka faktör, işçiliktir. İşçilikli altınlar alırken pahalı olmakla beraber, satarken ciddi ölçüde kayıp yaşatır. 24 ayar altın serttir ve işçilik için uygun değildir bu sebeple yatırımlık ürünler genelde 14 ayardan üretilir.

Yatırımlık Altın Çeşitleri Nelerdir? Burma Bilezik Yatırımlık mı?

Yukarıda da belirttiğim gibi, altının değer kaybetmesinde en önemli faktör, işçiliktir. Şayet işçiliksiz bir burma bilezik satılırsa, değer kaybı yaşanmaz. Bununla beraber, altın üzerinde işçilik varsa, göze çarpan belirgin özelliklere sahipse, yatırım konusunda iyi sonuç vermez.

Yatırımlık Altın Bilezik Hangisi?

Türk vatandaşı yatırım konusunda öteden beri altına yöneliyor. Özellikle, yatırımı bilezik olarak saklama eğilimi çok belirgindir. Yatırımlık bilezik ise, has altına oldukça yakın ve yatırımcılara hitap eden 22 ayardan yapılan bir modeldir. Bu bilezik modeli, hem az işçilik barındırır hem de ayarı düşük değildir. Bundan dolayı, satarken kayıp oluşturmaz.

Hiç Zarar Etmeyen Altın Hangisi?

Altının saflık oranlarından bahsettik ve en saf altının 24 ayar altın olduğunu belirttik. Buradan hareketle, 24 ayar altının hiç zarar etmediğini zaten biliyoruz. Buna ek olarak, 24 ayar altının farklı çeşitleri; gram altın, külçe altın yatırımcısına kaybettirmiyor. Bu altınlar, saftır, ayrıca hiçbir işçilik olmadığı için satarken işçilik düşülmez ve değer kaybetmez.

Yatırım İçin Nasıl Altın Alınmalı?

Yatırımlık altınlar ağırlıklarına göre ayrılıyorlar;

  • 1 gram
  • 2,5 gram
  • 5 gram
  • 10 gram
  • 50 gram
  • 100 gram

Yatırımcı ağırlığına göre bunlardan biri tercih edebiliyor.

Bunun yanı sıra, altın şekillerine göre ayrılır;

  • Sikke
  • Bilezik
  • Külçe

Yatırımcılar, kendi bütçelerine veya tecrübelerine göre bunlardan birini ya da birkaçını seçiyorlar. Bunun yanı sıra, sikkeler de Cumhuriyet, Reşat, vb. şeklide ayrılıyor ve her birinin farklı ağırlıkları var. Koleksiyon veya yatırım amaçlı olarak saklanabilirler ve çok yüksek değere sahiptirler.

Ancak, zarar etmeyen ve bu sebeple yatırımcıların gözdesi durumunda olan altın, külçe ve gram altınlardır. Bunları, altın parçaları olarak görmek yanlış değildir. Bu altın parçaları herhangi bir işlemden geçmemiş olduğundan yatırımcıya satarken zarar yaşatmaz. Bütün bunların ötesinde, insanların en doğru yatırımı yapması, kendi bütçe gerçeklerine göre hareket etmesiyle mümkündür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.