Kaldıraçlı İşlem Nedir?
Yatırım yapmak isteyenlerin merak ettikleri konuların başında kaldıraçlı işlem nedir, geliyor. Son dönemde çok popüler olan kaldıraçlı işlem hakkında merak edilenlere yanıt veriyor olacağız. Kısaca, yatırımcının bir piyasada daha fazla işlem yapabildiği sistemdir. Yatırımcı, teminat yatırır ve yatırdığı teminata karşılık kaldıraç oranına göre kazanç elde eder. Piyasa hareketlerinden daha hızlı ve daha fazla faydalanma imkânı sağlayan bu yöntem giderek daha fazla ilgi çekiyor.
Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır?
Kaldıraçlı işlem yapmak isteyenlerin izlemeleri gereken aşamalar var. Bunun için ilk önce ilgili bir aracı kurumdan hesap açmak gereklidir. Aracı kurum, müşterisine kaldıraçlı işlem içim platform salıyor. Kaldıraçlı işlem yapmak isteyen yatırımcı, tercih ettiği varlık için işlem yapmaya hemen başlıyor.
Kaldıraç işlemi örneği;
- Kaldıraç oranı: 10
- Yatırılacak teminat: 100 TL
Bu kaldıraç oranı, çarpan etkisi yapar. 100 TL teminat yatırarak, 10 kaldıraç oranıyla 1000 TL’lik işlem yapabilirsiniz. Bu durumda, işlemden elde edeceğiniz kar da 10 kat artar.
Bu işlemi kısa sürede tamamlamak ve sürekli yeni yatırımlar yaparak kazanç sağlamak mümkündür. Piyasaları yakından takip eden insanların, gün boyunca aktif bir biçimde yatırım yapabiliyor olmaları sebebiyle kaldıraçlı işlemi tercih ediyorlar.
Kaldıraçlı İşlem Avantajları
Kaldıraçlı işlemin çok popüler olmasının sebeplerinden en önemlisi hızlı sonuç alınabiliyor olmasıdır.
Bunun yanında, kaldıraçlı işlemin başka avantajları da mevcuttur;
- Az sermaye ile daha fazla işlem yapılabiliyor olması
- Piyasa hareketlerinden hızlı ve daha fazla faydalanma imkânı sunar
- Yatırımdan elde edilebilecek karı arttırır
İşlemin başlıca avantajları bunladır. Nispeten daha az parayla daha fazla işlem yapabilmek, piyasa hareketlerinden ekstra şekilde faydalanıyor olmak, işlemi öne çıkarak özelliklerdir. Söz gelimi, bir hisse senedi fiyatı yükselmeye başladıysa, riske girilebilir. Mesela, 10 kaldıraç oranıyla işlem yaparak, bu yükselişten daha fazla faydalanmak mümkün olabilir.
Kaldıraçlı İşlem Dezavantajları
Her yatırım türünün avantajları gibi, dezavantajları da vardır.
Kaldıraçlı işlemin dezavantajları şunlardır;
- Kısa sürede kaybetme riski yüksektir
- Süreden ve fazla işlem yapabiliyor olmaktan dolayı, kayıp miktarını arttırabilir
- Yatırımcının çok daha dikkatli olmasını gerektirir
Kaldıraçlı işlem için bu riskler her zaman vardır.
Kaldıraçlı İşlem Örnekleri
Kaldıraçlı işlem, farklı varlıklar için kullanılabilir. Örneğin, hisse senedi, emtia, döviz, vadeli işlemler ve opsiyonlar için kaldıraçlı işlem yapılabilir. Hisse senedi için kaldıraçlı işlem yapan yatırımcı; 100 TL teminat yatırarak, 10 kaldıraç oranıyla 1000 TL’lik işlem yapabilir. Hisse senedi fiyatı yükselirse, yatırımcı 1000 TL’lik kar elde eder. Ancak, hisse senedi fiyatı düşerse, yatırımcı 1000 TL’lik zarar eder.
Döviz için kaldıraçlı işlem yapan yatırımcı, 100 TL teminat yatırarak, 10 kaldıraç oranıyla 1000 USD’lik işlem yapabilir. Dolar kuru yükselirse, yatırımcı 1000 USD’lik kar elde eder. Ancak, dolar kuru düşerse, yatırımcı 1000 USD’lik zarar eder. İşlem son derece basittir ama kolay olduğu anlamına gelmez.
Kaldıraçlı İşlem Yapacaklara Tavsiyeler
Kaldıraçlı işlemin karı gibi riski de var. Bu riskleri minimize etmek için yatırımcının dikkatli olması gerekir.
Kaldıraçlı işlem konusunda yatırımcılara verilmesi gereken tavsiyeler;
- Kaldıraç oranları titizlikle seçilmeli
- Riskler konusunda araştırma yapılmalı
- Güçlü bir risk yönetimi yapılması fayda sağlar
- Kaldıraçlı işlemin kaybettirebileceği peşinen kabul edilmelidir
Kaldıraçlı işlem, doğru bir şekilde yapılırsa, yatırımcıya kısa sürede çok ciddi kazançlar sağlar. Ancak, çok fazla kazanmak için ekstra risklere girmek yanlıştır. Zaten esas ciddi kayıplara sebep olan budur. Bu noktada, risk konusunda güçlü bir strateji oluşturmak ve genel olarak verilen tavsiyelere uymak yatırımcı açısından büyük yarar sağlar.