Erken Ödeme Cezası Nedir ?
Bankacılık sektöründe kredi finanse etmek ve krediyi müşteriye pazarlamak oldukça önemli bir yer tutar. Bankaların ana kazanç kalemleri dâhilinde krediler, kredi kartları ve mevduat faizleri de bir hayli önemlidir. Bankanın en büyük gelir kalemleri dâhilindeki kredi tipi ise konut kredisidir.
Günümüzde milyonlarca insan konut kredisi kullanır, zaman zaman da erken kapatma veya yapılandırma yapmak sureti ile kredileri borçlarını kapatma işlemlerini daha öne çekebilirler. İşte burada bankanın kredi kullandırım sürecinde çok da dikkat etmediğimiz bir unsur ortaya çıkar, erken ödeme cezası.
Erken ödeme cezası, banka ile sözleşmeler imzalanmak sureti ile yapılan kredi kullanım planlaması dâhilinde, kullanmış olduğunuz konut kredisinin erken kapanması veya plan dışı toplu ara ödeme yapılması sureti ile kredi veren kurumun faiz gelirinde yaşadığı gelir kaybına yönelik bir banka yaptırımıdır.
Neden Erken Ödeme Cezası Diye Bir Şey Var?
Bilindiği üzere bankalar kendi kredilerini öz kaynaktan merkez bankası ve uluslararası kuruluşlardan borçlanarak finanse eder ve müşterilerine pazarlarlar. Bu doğrultuda yapılan pazarlama sonucu bireyler kredi kullanıyor olup, plan değişikliği gerçekleşmesi durumunda yaşanan gecikmeler sebebi ile bankaların ek faiz ve masraf yansıtmaları olmasına karşın, bunun tam tersi durumunda, erken kredi kapama ve plan dışı toplu ara ödeme, bununla birlikte kredi faizlerinde düşüş yaşanması durumunda yapılandırma seçeneklerinde, bankaların faiz gelirinde düşüş veya kayıp meydana gelmektedir. Banka kendi finansmanında yaşadığı bu kaybın bir kısmını, sözleşme çerçevesinde daha önce müşterisine bildirip imza almakta ve bu ihtimaller gerçekleştiğinde erken ödeme cezası yansıtmaktadır.
Sorularla Erken Ödeme Cezası
- Soru: Her banka erken ödeme cezası yansıtıyor mu?
Cevap: Evet, maalesef plan dâhilinde olmayan ödemelerde bu ceza mevcut
- Soru: Her kredi tipinde erken ödeme cezası var mıdır?
Cevap: Hayır, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde, erken ödeme cezası bulunmamaktadır.
- Soru: Erken ödeme cezası tutarı neye göre hesaplanıyor?
Cevap: Tüketicinin Korunması Kanun’un 37. Maddesi uyarınca, borcunuz ile alakalı kredinizin taksitli kalan vadesi 36 aydan az ise %1, eğer kalan taksit miktarı 36 aydan fazla ise %2 girilmiş olan tutar üzerinden ceza yansıtılmaktadır.