E-Fatura Nedir? Avantajları Nelerdir?
E-Fatura Nedir? Avantajları Nelerdir?
E Fatura sistemi, Türkiye’de son yıllarda uygulandığı gibi bir algı olsa da yaklaşık 10 yılı geçkin süredir var olan bir yapıdır. Türkiye’deki firmaların hem zorunluluk hem de gönüllü olarak geçişleriyle beraber, son yıllarda yaygınlaşmasına ve büyümesine katkısı elbette ki oldu. Günümüzde e-fatura uygulamasına geçiş için birçok kullanmanın faydaları, avantajları bulunuyor.
Elektronik Fatura (E-Fatura) Nedir?
Türkiye’de 397 no.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile birlikte 5 Mart 2010’dan beri uygulamaya alınarak, tüzel kişiler için yayına alınan e-Fatura, bir elektronik fatura sistemi olup kağıt fatura ile aynı yükümlülükleri taşıyan ve hiçbir farklı bulunmayan elektronik bir belgedir.
Daha sonrasında ise, 416 sora no.lu VUK Genel Tebliği ile birlikte uygulama hayata geçirilmesi sonrasında, gerçek kişilere de yayılması için genel tebliği kullanılmıştır. E-faturaya ait tüm format ve standart süreçlerin tamamı, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı)’e bağlı olup, GİB tarafına belirlenmektedir.
E-Fatura Kullanımı Kolay mı?
Oldukça kolay bir sistem olan e-fatura mükellefleri kullanımında, kendi kuracağınız bir sistem ya da aracı kurum tarafından sahip olacağınız otomasyon ile beraber hızlı, kaliteli ve sürekli bir sistemin parçası olabilirsiniz. Bu sayede istenilen nitelikte otomasyona otomatik şekilde faturalandırma süreçlerini ekleyebilir, faturalandırmaları otomatik yaptırtabilir ya da kullanımı hakkında gerekli yönetimi doğrudan siz de yapabilirsiniz.
E-fatura Avantajları Nelerdir?
E fatura e arşiv sayesinde artık birçok avantajdan faydalanarak, siz de kullanmanın faydalarına geçiş yapabilirsiniz. Örneğin, maliyetlerinizi tamamen düşürecek bir yapıya Zeplin oyna geçmiş olacaksınız. E-fatura ile zarf ya da kâğıt masrafınız artık olmayacak!
Bu tip kırtasiye masraflarınızın tamamını silecek, böylelikle dijital bir ortamda fatura üreterek, en iyi şekilde kargo masrafından da kendini kendiniz ya da şirketinizi kurtarmış olacaksınız. Ayrıca faturalar, kesildikten sonra 10 yıl saklanır. Depolama gibi bir alandan da kurtulmak için, e-fatura gerçekten de karlı bir çözüm olacaktır.
E-fatura sayesinde artık faturaların kaybolma gibi süreçleri zorlaşacak! Dijital ortamda, müşterinize ulaşmayan bir faturanız varsa, bu faturanın fatura listenizde bulunması ve kısa sürede ilgili tarih aralıklarındaki faturaların sunulması kolaylaşacaktır.
Faturalandırma süreçlerinizi hızlandırabileceksiniz. İyi bir e-fatura kesme aracı kullanmanız halinde, fatura kesmek, basitleşecek ve hızlandıracaksınız. Tek tuş ile e-fatura kesmek ve müşterinize göndermek gibi işlemleri birkaç dakika içerisinde tamamlayabilir ve hatta otomatik sürece de sokabilirsiniz. Böylelikle fatura kesme süreçlerinde çok meşakkatli süreçlerden kesmeden hızlıca işlemleri tamamlayabilir olacaksınız.
Muhasebe işlemlerini basite indirerek, fatura kesme veya gönderme işlemlerinizi ve hatta saklama süreçlerinizin tamamını oldukça dijital ortama taşımış, basitleştirmiş olacaksınız. Bu konuda gerçekten de muhasebe işlemlerini basitleştiren bir yapı çerçevesinde, e-fatura içi siz de en hızlı şekilde geçişleri yapma noktasında gereken adımları atmaya başlayabilirsiniz.
E-Fatura Nasıl Geçilir?
İnternetten alışveriş hizmeti sağlayan firmalara devlet, şu anda belli bir ciro üzerine ulaşanlar için e-fatura sistemini yasal zorunluluk olarak tutuyor. Devlet tarafından yasal zorunluluğu olan e-fatura sistemine geçiş için siz de eğer nasıl geçilir? sorusunu soruyorsanız, bu konuda yapabileceğiniz birkaç seçenekten birini kullanabilirsiniz.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine kendi sisteminizi entegre etmektedir. Bu sayede e-fatura uygulama süreçlerinize başlayabileceksiniz. Bu noktada 7 – 24 çalışan, kesintisiz bir hizmetinizin olması gereken bu sisteminizde, sorunsuz çalışan ve düzenli çalışan bir sisteme sahip olmanız gerekmektedir.
- Bir aracı kurum sayesinde, e-fatura uygulamalarınızı basit bir şekilde dijital ortama koyabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan sisteme entegreli şekilde çalışan hazır aracı kurumlar, sizlere e-fatura çözümleri sunarlar. Talep edilen ücretlendirmeler karşılığında, e-fatura maliyetlerinizi düşürdüğünüz gibi sisteme dair aksama olasılıkları riskini de yok ederek, olabildiğince hızlı bir yapı içerisinde çalıştırılabilir altyapı sunmuş oluyorsunuz.
E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?
GİB’e başvuru yaparak e-fatura geçiş işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Mali mühür, elektronik ortamda fatura kesme yetkisi olup bu yetkiyi GİB’e başvuru yaparak alabiliyorsunuz. GİB’e ulaşarak, mali mühür alma başvurusu yapmanız yeterli olacaktır.
Teknolojinin her gün daha da ileriye gittiği bu dönemde fatura vazgeçilmezdir.GİB’ e başvuru yapılıp geçilebilir e-faturaya.
Gerçekten büyük bir kolaylık. E-Fatura artık her yerde kullanılmalı.