Bireysel Bankacılık Ne Demek?
Bankalar tarafından kurumsal faaliyetlerin dışında kalan işlemlerin bütünü için bireysel bankacılık ne demek sorusunu cevaplamak mümkündür. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan ve şahsi hesap açarak işlem yapmak isteyen müşteriler kendilerine bireysel hesap açabilir.
Bu hesaplar üzerinden de şubelerden, müşteri temsilcilerinden, ATM ya da mobil bankacılık üzerinden bireysel bankacılık ne demek diye düşünmeden işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Bireysel Bankacılık İşlemleri Nelerdir?
Adından da anlaşılacağı üzere bankalar kanalı ile yapılacak tüm ödemeler, transferler ya da yatırım işlemleri bireysel bankacılık işlemleri kapsamına girer. Perakende bankacılık sistemi olarak kabul edilen bu yöntem ile hesap sahibi kişiler banka hesaplarında bulunan tüm hareketlerini yapabilir ve takip edebilir.
Bu işlemleri;
- Para Yatırma ve Para Çekme işlemleri için mevduat hesapları
- EFT ve Havale gibi transfer işlemleri
- Kredi Talebi ve ödemeleri
- Kredi Kartı İşlemleri
- Döviz ve Altın yatırım işlemleri
- Talimatlı fatura ödeme işlemleri
- Senet ödemeleri
- Sigorta ödemeleri
- Bireysel emeklilik işlemleri şeklinde sıralamak mümkündür.
İşlemler Nerelerden Yapılır?
Bireysel bankacılık işlemleriniz için banka genel müdürlüğü tarafından bir müşteri portföyü içerisine atanırsınız. Müşteri temsilcinizin kim olduğunu şubelerinizden öğrenebileceğiniz gibi internet bankacılığı ya da mobil şube üzerinden özel şifreniz ile giriş yaparak da kim olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bireysel ifadesi sizin herhangi bir ticari faaliyette bulunmadığınız anlamına gelir. Ancak ticari faaliyette bulunan iş sahipleri de kurumsal bankacılık işlemleri dışında kendi özel işlemleri için bireysel hesap açıp bankacılık işlemlerinden ayrıca yararlanabilme imkanına sahiptir.
İşlemlerin Yaş Sınırı
Bireysel hesaplar 18 yaş üzeri için herhangi bir muvaffaka nameye ihtiyaç duyulmadan açılabilir. 18 yaş altı için her bankanın kendisine ait bir prosedür uygulaması vardır. Ebeveyn kontrolünde hesap açılım işlemleri yapılabilir.
Ancak alınabilecek hizmetler sınırlıdır. Bu yaş grubunda internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları açık olmaz. Kredi kartı ve kredi kullanımı olmaz. Bunula birlikte yatırım ve fonlama işlemlerinde de ebeveyn sorumluluğu ile uygulamaları mevcuttur.
Bankacılık işlemlerinden yararlanabilmek için yaş kriterleri doğrultusunda her yaş grubunun hizmet alması mümkündür. 18 yaş üzeri her bireyin yararlanabileceği bireysel hesap işlemleri gibi küçük yaş grubu için açılan ve genelde kumbara hesabı olarak bilinen hesaplar da bankacılık finans yönetimi içine girer.
Türkiye’de Bireysel Bankacılık İşlemleri
Ülkemizde bankacılık işlemleri son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. Teknolojinin de hayatımıza girmesi ile birlikte hesap açılış işlemleri mobil bankacılık üzerinden dahi sağlanabilir.
İstenilen banka şubesinde açılacak olan bireysel hesap sonrasında bankacılık işlemlerinden yararlanmaya başlanabilir. Özellikle zaman ile ilgili sıkıntısı olan müşteriler için sağlanan bankacılık hizmetleri işlemleri oldukça kolaylaştırır.
Bu işlemler;
- Mobil bankacılık işlemleri
- İnternet bankacılığı işlemleri
- Müşteri temsilcisi kanalı ile yapılan işlemler şeklinde çeşitlendirebiliriz.
Bireysel Bankacılık ve Mobil Hizmetleri
Banka şubesine gitmeye gerek kalmadan hesabınızda bulunan mevduat üzerinden bütün ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik ödeme talimatı vermek suretiyle her ay yapılacak olan düzenli ödemelerinizi tanımlayabilirsiniz.
Kredi kartı harcamalarınızı kontrol edebilirsiniz. Kredi başvurusunda bulunabilir hatta bireysel dijital onaylarınız sonrası hesaba aktarımızı sağlayabilirsiniz. Senet ödemelerinizi yapabilirsiniz. Kurum ödemeleriniz ya da vergi ödemeleriniz varsa bunları gerçekleştirebilirsiniz.
Yatırım yapmak istediğiniz de bankacılık hizmetleri kapsamında döviz, altın ya da fon gibi yatırım araçlarından herhangi istediğiniz birini seçip alım ve satım işlemleri yapabilirsiniz. Bankacılık işlemleri kişiye özel olup yasalar gereği kişinin sadece kendisi ya da yasal varisi tarafından yetkilendirilmek suretiyle kullanılabilir.